header_img

Nieuws

MS sherpa

Media over MS sherpa: Innovation Origins

· 1 min lezen

Digitale biomarkers laten arts zien hoe het echt met je gaat. Met speciaal ontwikkelde digitale biomarkers, kun je gezondheid objectiever meten. Zo krijgen artsen een beter beeld van een patiënt.

Looptest
De uitkomsten worden gedeeld met de patiënt en het medisch team. Als concreet voorbeeld noemt Bert Seegers een systeem voor MS-patiënten, MS Sherpa. “Bij dit ziektebeeld zijn er twee belangrijke indicatoren, namelijk mobiliteit en cognitie. Wij hebben testen ontwikkeld die specifiek meten hoe het daar mee staat. Bijvoorbeeld hoe ver iemand loopt in twee minuten. Zo’n test doe je niet elke dag, maar wel elke week of elke twee weken.” Het doel van de digitale biomarkers is om zowel de patiënt als de arts meer informatie te geven over het ziektebeloop. Zo kun je het verloop beter voorspellen, waarmee patiënten meer regie krijgen over hun leven.

Pilot in het ziekenhuis
Er is ruim vijf jaar gewerkt aan het ontwikkelen van het medische hulpmiddel en de goedkeuring hiervan. Onlangs startte in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch een pilot met het product van Orikami. “We zien dat de druk op de zorg toeneemt. In de toekomst wordt het zelfs onhoudbaar om alle zorg te leveren. We willen daarom meer zorg naar huis verplaatsen”, vertelt Hanneke van Heijst. Zij is projectleider Innovatie e-Health bij het JBZ. “De app van Orikami past uitstekend binnen onze strategie. Je houdt meer zicht op iemands gezondheid, zonder dat iemand ervoor naar het ziekenhuis hoeft te komen. Orikami had het product al verder doorontwikkeld en was klaar voor de markt. Dat is heel wat, want het zijn langdurige trajecten die vallen onder zware regelgeving. We zijn natuurlijk benieuwd naar hoe patiënten en artsen de app in de praktijk ervaren. Daarom houden we een pilot van drie maanden.”

Lees het volledige artikel hier.